ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ОЦІНОЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА МУЗИЧНОГО СМАКУ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ В АСПЕКТІ МУЗИЧНО-ЕСТЕТИЧНОГО ВИХОВАННЯ - ЧАМАХУД, Д. В.; ЮРЧУК, О. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті розглядається один із аспектів розвитку здатності цінувати прекрасне в музиці. В зв’язку з цим, висвітлюється специфіка формування оціночних суджень та музично-естетичного смаку, як важливих складових естетичної свідомості особистості і для широкого загалу молоді, і в процесі професійної підготовки майбутніх вчителів музичного мистецтва. Авторами з’ясовуються сучасні освітні умови формування, становлення та розвитку оціночної діяльності й музично-естетичного смаку у здобувачів освіти всіх рівнів. Проаналізовано останні наукові розвідки й публікації вітчизняних та зарубіжних дослідників, котрі вивчали зазначену проблему. Окреслено проблемне коло все ще не вирішених раніше принципових питань музично-естетичного виховання, від яких залежить реалізація освітніх інновацій у сфері мистецької освіти. Встановлено, що протягом багатьох віків мистецтво, і передовсім музичне, визнавалося незамінним засобом естетичного виховання, важливим чинником формування особистісних якостей людини, її духовного світу. Основна увага зосереджується на особливостях сучасного процесу ознайомлення слухачів із найрізноманітнішою музикою, що породжує гостру необхідність у підготовці такої аудиторії, яка могла б повноцінно переживати й осмислювати музичні твори. Зазначено, що однією з передумов музично-естетичного виховання та розвитку музично-естетичного смаку є формування оціночної діяльності здобувачів освіти при сприйнятті мистецьких творів зі скарбниці музичної класики. Схарактеризована ключова роль музичної освіти у ранньому формуванні й становленні музичного смаку та сприйнятті музичних творів, особливо в дошкільному та молодшому шкільному віці. Визначено, якими саме професійними вміннями, навичками та компетентностями мають володіти майбутні музиканти-фахівці, викладаючи музичне мистецтво в закладах загальної середньої освіти. Підкреслено, що для успішної фахової самореалізації здобувача освіти в майбутньому важливою умовою є набутий в процесі навчання слухацький оціночно-аналітичний досвід, як базова основа музично-естетичного смаку