ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЯК ІНСТРУМЕНТ МОДЕЛЮВАННЯ АНГЛОМОВНОГО ЮРИДИЧНОГО ДИСКУРСУ У СФЕРІ ПРАВНИЧОЇ ОСВІТИ - ЛАВРУХІНА, В. Л. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У статті здійснено дослідження, присвячене теоретико-методологічному обґрунтуванню та практичному впровадженню генеративних інструментів штучного інтелекту (ШІ) у процес моделювання англомовного юридичного дискурсу. Актуальність дослідження обумовлена динамічними процесами цифрової трансформації освіти, спричиненими технологічним розвитком і геополітичними викликами для України, що посилили роль англійської мови як ключового інструменту глобального академічного та професійного дискурсу. Основна увага приділяється юридичному дискурсу як специфічному виду інституційної комунікації, що потребує не лише знання термінології, а й розуміння екстралінгвістичних чинників: соціального контексту, правових норм та культурних особливостей. Доведено, що формування професійної компетентності неможливе лише через репродуктивні методи; воно вимагає активної симуляції реальних професійних ситуацій. У цьому контексті обґрунтовано використання кейс-методу як найбільш ефективного інструменту інтеграції мовних і фахових знань. У межах дослідження розроблено та обґрунтовано поетапну модель формування англомовного юридичного дискурсу із використанням генеративного ШІ, що передбачає п’ять взаємопов’язаних етапів, які спрямовані на аналіз правових текстів, моделювання правової позиції, продукування письмових юридичних документів, моделювання усної професійної взаємодії та рефлексивне оцінювання дискурсивних стратегій. Здійснено практичну апробацію алгоритму розроблення навчальних завдань із використанням ChatGPT. Чітко диференційовано функції суб’єктів освітнього процесу: викладач позиціонується як педагогічний дизайнер та модератор, який формує цільові промпти та здійснює валідацію згенерованого контенту, тоді як ШІ виконує функції високотехнологічного асистента, забезпечуючи персоналізований зворотний зв’язок, перевірку граматичної коректності та генерацію альтернативних варіантів юридичної аргументації. Зроблено висновок, що синергія людського інтелекту та генеративних моделей дозволяє значно підвищити якість підготовки юристів, розвиваючи в них навички критичного мислення, адаптивності та професійного мовлення.