ФОРМУВАННЯ МОВЛЕННЄВИХ КОМПЕТЕНЦІЙ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ КРІЗЬ ПРИЗМУ СУЧАСНИХ МОВОЗНАВЧИХ ПАРАДИГМ - МАЛИНОВСЬКА, І. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У процесі дослідження авторкою розглянуто теоретико-методологічні засади формування мовленнєвих компетенцій у процесі вивчення німецької мови крізь призму сучасних мовознавчих парадигм, зокрема когнітивної, комунікативно-прагматичної, функціональної і соціолінгвістичної. Проаналізовано особливості трансформації підходів до іншомовної підготовки в умовах переорієнтації освітнього процесу з репродуктивного засвоєння мовного матеріалу на розвиток здатності до ефективної мовленнєвої діяльності в реальних комунікативних ситуаціях. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вдосконалення методичних підходів до формування мовленнєвих компетенцій здобувачів вищої освіти відповідно до вимог Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти та сучасних тенденцій розвитку лінгвістики. В умовах глобалізації та інтенсифікації міжкультурної взаємодії особливого значення набуває здатність до адекватного використання німецької мови з урахуванням соціокультурного контексту, прагматичних норм і дискурсивних стратегій. Зазначено, що мовленнєва компетенція має інтегративний характер і включає лінгвістичний, соціолінгвістичний та прагматичний компоненти, які формуються у процесі системної взаємодії теоретичних знань і практичної мовленнєвої діяльності. Виокремлено актуальні для умов сьогодення ключові умови ефективного формування мовленнєвих компетенцій: урахування когнітивних особливостей здобувачів, поєднання мовного і культурного компонентів, використання автентичних матеріалів і комунікативно спрямованих завдань, а також розвиток автономії та рефлексивних умінь. Встановлено, що інтеграція сучасних мовознавчих парадигм у освітній процес сприяє формуванню функціонально обґрунтованої й комунікативно доцільної мовленнєвої поведінки, здатної забезпечити професійну та міжкультурну самореалізацію здобувачів освіти.