ФОРМУВАННЯ ЦИФРОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 029 «ІНФОРМАЦІЙНА, БІБЛІОТЕЧНА ТА АРХІВНА СПРАВА» В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ І РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНО-ДОКУМЕНТНОГО СЕРЕДОВИЩА - РАСПОПОВ, Є. І.; СУСТРЄТОВ, А. С. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У процесі дослідження авторами визначене поняття цифрова компетентність та обґрунтовано її зміст у контексті професійної підготовки здобувачів спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». Цифрова компетентність розглядається як інтегративна характеристика особистості, що поєднує інформаційно-аналітичні, технологічні, комунікаційні, правові та етичні складові й забезпечує здатність ефективно функціонувати в сучасному інформаційно-документному середовищі. Актуальність дослідження зумовлена процесами цифровізації суспільства, трансформацією бібліотечно-архівної діяльності, впровадженням електронного документообігу, цифрових архівів, автоматизованих бібліотечних систем і хмарних сервісів. Стрімкий розвиток інформаційно-комунікаційних технологій потребує оновлення змісту фахової підготовки, формування у здобувачів практичних навичок роботи з цифровими інструментами, базами даних, системами метаданих та технологіями збереження інформації. У процесі дослідження ми намагалися максимально повноцінно використати потенціал комплексного, інформаційного, компетентнісного й системного наукових підходів. Їх сукупність дозволяє здійснити всебічний аналіз психолого-педагогічної літератури, нормативно-правових документів, міжнародних рекомендацій у сфері цифрової освіти, а також визначити педагогічні умови формування цифрової компетентності майбутніх фахівців інформаційної галузі. За результатами дослідження було встановлено, що ефективне формування цифрової компетентності можливе за умови інтеграції цифрових технологій у всі компоненти освітнього процесу. Обґрунтовано необхідність формування культури інформаційної безпеки, дотримання принципів академічної доброчесності, розвитку критичного мислення в цифровому середовищі. Виокремлені педагогічні умови формування цифрової компетентності, зокрема практична спрямованість освіти, проходження стажувань у цифрових архівах, бібліотеках, інформаційних центрах, розвиток проєктно-орієнтованого навчання, міждисциплінарна підготовка.