ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ОФІЦЕРІВ НА ПРИКЛАДІ ОСВІТНІХ ПРОГРАМ РИМСЬКОГО ОБОРОННОГО КОЛЕДЖУ НАТО - КОЛОДКА, Ю. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз тенденцій розвитку міжкультурної компетентності офіцерів у системі професійної військової освіти держав-членів НАТО на прикладі діяльності Римського оборонного коледжу НАТО (NATO Defence College, Rome). Актуальність дослідження зумовлена трансформацією сучасного безпекового середовища, зростанням ролі багатонаціональних операцій, гібридних загроз та необхідністю забезпечення оперативної взаємосумісності військових контингентів у полікультурному середовищі. У роботі обґрунтовано, що міжкультурна компетентність офіцерів оперативного рівня виступає не допоміжною характеристикою, а базовою складовою їхньої професійної спроможності як військових лідерів. Проаналізовано теоретичні та методичні основи розвитку міжкультурної компетентності в освітніх програмах коледжу. Визначено, що освітня модель коледжу ґрунтується на інтеграції міждисциплінарного змісту з практико-орієнтованими методами навчання, спрямованими на формування стратегічного мислення, здатності до міжособистісного порозуміння та успішної комунікації у багатонаціональному середовищі. У статті детально розглянуто особливості реалізації ключових освітніх програм: Senior Course, NATO Regional Cooperation Course, Generals, Flag Officers & Ambassadors’ Course та Modular Short Courses. Дослідження засвідчує, що розвиток міжкультурної компетентності розглядається в освітній політиці Альянсу як стратегічний інструмент зміцнення згуртованості, довіри та успішності багатонаціонального співробітництва. Узагальнено провідні тенденції розвитку міжкультурної компетентності в Оборонному коледжі НАТО: інтеграція міжкультурного компонента у всі рівні підготовки; перехід від суто теоретичного навчання до комплексної освітньої моделі; посилення практико-орієнтованого характеру програм; формування стратегічного міжкультурного мислення; швидка трансляція теоретичних знань у практику багатонаціональної взаємодії. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення системи професійної військової освіти України з урахуванням стандартів і кращих практик НАТО.