КРОССЕКТОРАЛЬНІ ПРОЄКТИ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВЧИТЕЛЯ - ГРАЧОВА, Н. С. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У статті окреслено роль кроссекторальних проєктів як інструменту розвитку інноваційної компетентності вчителя. У фокусі – вітчизняний досвід міжсекторальної взаємодії освіти, держави, громадського сектору й міжнародних партнерів у контексті викликів повномасштабної війни. Особлива увага приділяється тому, як такі ініціативи допомагають педагогам адаптуватися до надзвичайних умов – релокації, дистанційного навчання, психологічного стресу, порушення освітніх ланцюгів. Визначено переваги: зміцнення професійної мобільності вчителя, посилення мотивації до інновацій, формування міждисциплінарної команди та підвищення якості педагогічної діяльності в кризовому середовищі. Схарактеризовано ключові виклики у реалізації відповідних проєктних ініціатив: нестабільність фінансування, фрагментарність співпраці між секторами, кадрові обмеження, безпекові ризики та емоційне вигорання педагогів у воєнних умовах. На підставі аналізу прикладів українських освітніх проєктів і міжнародних досліджень розкрито, яким чином кроссекторальні підходи можуть стати системним ресурсом розвитку інноваційної компетентності вчителя. Практики реалізації кроссекторальних проєктів є важливими для науковців, освітніх менеджерів і практиків, які працюють на межі освіти та суспільних трансформацій, а також для ухвалення рішень щодо інтеграції міжсекторальних моделей у професійний розвиток педагога в Україні. З огляду на виклики сучасності, інноваційна компетентність учителя є необхідною вимогою, що забезпечує якість освітнього процесу й сприяє формуванню в учнів критичного мислення, активної позиції, самореалізації. Це не лише підвищує педагогічну майстерність, а й сприяє формуванню нової освітньої культури партнерства, що забезпечує сталі зміни в системі освіти.