ПРОБЛЕМА ФОРМУВАННЯ В УЧНІВ НАВИЧОК БЕЗПЕЧНОЇ ПОВЕДІНКИ У ПОВОДЖЕННІ З НЕЗНАЙОМЦЯМИ: ВІТЧИЗНЯНИЙ НАУКОВИЙ ДИСКУРС - СЛИВКА, Л. В.; КОРОЛЬ, В.-Н. Т. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
Актуальність задекларованої проблеми зумовлена потребою наявності в освітньому просторі змістового і дидактичного супроводу педагогічної діяльності щодо формування у дітей та юнацтва навичок безпечної поведінки у поводженні з незнайомцями. Представлено зміст низки праць вітчизняних науковців, присвячених деяким питанням, дотичним до формування навичок безпечної поведінки в осіб різної вікової категорії. Мета статті полягає у висвітленні стану навчально-методичної розробленості проблеми формування в учнів навичок безпечної поведінки у поводженні з незнайомцями. Наведено приклади деяких характеристик понять ‛безпека’, ‛безпечний’, ‛поведінка’ і ‛безпечна поведінка’. Анотовано репрезентовано теоретичний і практичний доробок (посібники, інформаційні повідомлення на освітніх сайтах тощо) українських дослідників з проблеми формування в учнів навичок безпечної поведінки у поводженні з незнайомцями, а саме: «Сексуальне насильство над дітьми: причини, наслідки, профілактика»; «Формування навичок безпечної поведінки дітей. Я вмію себе захистити»; «Навчіть дитину захищатися»; «Ігри та поради для розвитку навички безпечної поведінки дошкільників»; «Правила безпеки: учимо дітей, не лякаючи їх»; «Не спілкуватися з незнайомцями і не брати підозрілих предметів до рук: #stop_sexтинг про правила безпечної поведінки для дітей» та ін. Схарактеризовано низку правил для осіб, які прагнуть ефективно формувати у дитини відповідні навички. Зроблено висновок про те, що інформаційні матеріали щодо формування у дітей та юнацтва навичок безпечної поведінки у поводженні з незнайомцями, які розробляються різноманітними фондами і громадськими організаціями, є корисними і такими, що відповідають сучасним освітнім трендам. Запропоновано тематичний профіль перспективних напрямів подальших досліджень.