ІНШОМОВНА ПІДГОТОВКА БАКАЛАВРІВ З ЕКОНОМІКИ У СУЧАСНІЙ ПРАКТИЦІ УНІВЕРСИТЕТІВ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ - МАКСИМЕНКО, О. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У статті схарактеризовано сучасні практики організації опанування іноземних мов студентами бакалаврату економічної галузі в університетах Великої Британії. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення гнучкості освітніх систем у відповідь на виклики глобалізованого ринку праці та стратегічними устремліннями України щодо інтеграції в європейський освітній простір. Автор аналізує трансформаційні процеси в британській вищій школі, які відбуваються на тлі нової лінгвістичної стратегії країни, спрямованої на подолання наслідків «мовного дефіциту» та Брекзіту. Встановлено, що іншомовна підготовка в британських університетах є диверсифікованим явищем, яке реалізується через поєднання традиційних академічних стандартів та інноваційних моделей навчання. Детально розглянуто структурні особливості програм ступенів, де іноземна мова може виступати як профільна (major) або непрофільна (minor) дисципліна. Особливу увагу приділено функціонуванню загальноінституційних мовних програм (IWLP), які забезпечують міждисциплінарність та дозволяють студентам-економістам індивідуалізувати власну освітню траєкторію. На прикладі провідних закладів вищої освіти – Університету Лідса, Саутгемптонського та Сассекського університетів – проведено компаративний аналіз критеріїв підготовки, що включають: моделі поєднання дисциплін за обраними ступенями, рівневу систему опанування мов згідно з CEFR, використання цифрових лінгафонних лабораторій та середовища комп’ютерних мереж, інтеграцію року за кордоном у навчальний план, системне використання позакласних форм роботи («мовне кафе», «мовна зона», що сприяє створенню практичного реального іншомовного середовища), ресурсних центрів, врахування у дипломі та сертифікації. Виявлено, що британської практики засновані на переліку сучасних принципів та підходів. Результати дослідження підкреслюють важливість впровадження мобільності та інтенсивних мовних модулів та інших інновацінийх інструментів для формування конкурентоспроможного людського капіталу в умовах сучасної глобальної економічної взаємодії.